Rika barn, leka bäst.

Vad är pengar egentligen?

I fotbollens värld är det ingenting, men också allting.

För ett lag med dålig ekonomi kan det vara ett måste att sälja sin största stjärna för att rädda klubben.

Om de gör det förlorar de också sin absolut största stjärna. Hur går egentligen tankarna i en sådan klubb, kanske väljer de att sälja för att rädda ekonomin och sedan försöka spela ihop laget på bästa sätt.

Hellre en lagmaskin än endast en stjärna som allting skall utgå ifrån?

Vill du värva en av de största stjärnorna idag får du också betala därefter. Fantasisummor tänker många och visst ligger det något i det.

Chelseas ägare Roman Abramovich tillhör de som brukar strö rejält med pengar runt sig för att få det han vill ha, likt en bortskämd unge, men han betalar det själv.

Roman har sett till att några riktigt spektakulära värvningar kunnat genomföras.

Två exempel på dessa är:

Andrej Shevchenko och Fernando Torres.

Det här är tydliga exempel på hur riskfyllt det kan vara att spendera så mycket pengar på en spelare.

Förväntningarna blir skyhöga och när då resultaten uteblir, för att inte spelaren levererar som alla hoppats på, då har man fått ett problem.

När Shevchenko var ordentligt i ropet värvades han till Chelsea från Milan. Många trodde såklart att han skulle ösa in mål och det var nog inte så konstigt eftersom han på sina 200 matcher med Milan gjorde 127 st mål.

Abramovich betalade men kalaset uteblev.

Shevchenkos tid i Chelsea summeras idag som ett stort fiasko.

48 matcher och endast 9 mål, Roman hade misslyckats.

Två år efter att Shevchenko lämnat var det istället en annan het målskytt Abramovic ville locka till Stamford Bridge, nämligen Liverpools anfallsstjärna Fernando Torres.

Den spanjoren hade en fullkomligt lysande tid i Liverpool där han noterades för inte mindre än 65 mål på 102 matcher.

Roman ville inte vara sämre den här gången utan såg nu till att gräva riktigt djupt i plånboken. Vad han fann? Sisådär en halv miljard för att kunna knyta till sig anfallaren.

Det dröjde inte länge innan Fernando Torres bytte ut den röda tröjan mot den nya blå.

Folk hade höjt på ögonbrynen över övergångssumman men alla var återigen förväntansfulla på vad Abramovich hade lyckats med.

Historian om hur det gick sedan kan nog de flesta redan men för att tydliggöra det hela så gick Torres hela 903 minuter på plan utan att göra mål!

Det förlösande målet kom mot West Ham den 23 april 2011.

Vad Torres sedan visat upp har inte alltid varit dåligt men inte heller tillräckligt bra. Betalar man en sådan summa för någon då vill man självklart att han ska prestera utöver det vanliga.

Årets säsong, 2012/2013 har sett bättre ut än tidigare då Torres nätat totalt 13 gånger. Problemet är som jag ser det att han håller en alldeles för låg lägsta nivå och försvinner helt och hållet i vissa matcher, löper ut på kanterna och försöker med saker han inte riktigt har självförtroende till. Ser hellre honom löpa rakt mot straffområdet. Situationen är inte heller positiv när Torres ej har någon att tävla mot, någon som kan flåsa honom i nacken och jaga en startplats i elvan. Torres har den platsen, oavsett prestation.

Detta har inte helt förvånande gjort att Roman ännu en gång börjat se sig omkring efter en ny kelgris och även denna gång handlar det om en saftig övergångssumma.

För Roman verkar det inte spela någon roll då han vill ha ett så bra lag som möjligt, vidrigt tycker många att detta är och jag kan förstå det.

Samtidigt undrar jag hur man själv hade varit i hans skor? Med alla de pengar han kan spendera? Hade man verkligen varit så klok som man är sittandes bredvid och döma honom? Nja, det vet jag då inte.

Hur som helst är han inte alls nöjd med vad laget presterat än så länge, då man åkt ur Champions League, halkat efter i Premier League och förlprat klubblags-VM finalen.

Därför ska han enligt uppgifter försöka locka in tre stycken namnstarka spelare för att kunna rädda säsongen och försöka vinna de titlar som finns kvar (Europa League och Capital One Cup tex).

Spelarna det handlar om är Atletico Madrids stjärna Radamel Falcao, Evertons mittfältsgeni Maroune Fellaini och Portos Joao Moutinho, som kan spela både defensivt och offensivt. Summan sägs kunna landa på cirka en miljard.

Det krävs ingen avancerad kunskap i matematik för att kunna räkna ut att enbart Fernando Torres kostade hälften av vad de 3 spelarna skulle kosta.

Självklart är det mycket pengar men kanske är man på rätt väg när man istället försöker få 3 spelare för vad Roman mycket väl skulle kunna tänka sig att spendera för 1.

Nåväl, återstår att se huruvida dessa värvningar blir verklighet eller inte.

Om pengarna skulle ta slut?

Ja då kanske någon ny person dyker upp och pumpar in pengar, eller också får Chelsea börja om helt och hållet.

Ingen vet.

/timmy

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: